Tlapajti. Auf dem Weg zu biologischem Kaffee in Veracruz, Mexiko. Der Toca-Espresso


Projekt Daten

Der offizielle Name des Projekts in Mexiko hinter dem Toca-Kaffee selbst heisst "Tlapajti" - das bedeutet in einer der indigenen Nahuátl-Sprachen, die in der Projektregion gesprochen werden: "die, welche heilen." Der Name kam von einer Produzentin der Community selbst. Sie sagte, dass sie nun Mutter Erde heilen und deswegen "tlapajti" seien.

Region

Ixpaluca und Zongolica, Veracruz, Mexiko

Produzierende

Kooperative (2022) Citlatl Cafen, 23 Mitglieder

Umsetzungs-Partnerin vor Ort

Ensambles Cafés Mexicanos, Coatepec

Anbaumethoden

Regenerativ, Bio-Dynamisch, alte Traditionen

Projekt-Ziele

Sich selbst tragende und nährende Kaffeeproduktion

Produktionsmenge

2022: 44 Sack à 69kg

Rohkaffee-Preis

580 cts/lb für ex-Farmgate, 205 cts/lb für Projektkosten

Verantwortliche im Feld

Lorena & Miguel

Fragen?

Meldet euch gerne bei kontakt@kaffeemacher.ch
Im Frühling 2022 haben wir das Tlapajti-Projekt in Mexiko mit Ensambles Cafés Mexicanos gestartet. Zuerst gründeten Mitglieder der Ixpaluca-Community im Osten Mexikos eine eigene Kooperative: Citatl Cafen. In den nächsten Jahren erfolgt die Umstellung der momentan konventionellen zur biologischen Landwirtschaft. Schliesslich sollen die Produzierenden unabhängig von äusseren Inputs werden - die Herstellung von eigenem, biologischen Düngern und der Fokus auf eine starke Agroforstwirtschaft stehen dabei im Zentrum.

Regenerative Landwirtschaft als Kompass, unabhängig als Ziel.

"Wir glauben, dass die Lösung in resilienten Ökosystemen liegt. Diese zu erschaffen ist aber keine einfache Aufgabe."

Laura Meunier
Director Ensambles Cafés Mexicanos UK & Europe

"Guter Kaffee ist nicht nur guter Geschmack. Da muss mehr stimmen - mit Tlapajti fangen wir da an, wo alles beginnt: beim Boden."

Philipp Schallberger

Treuhänderischer Gesellschafter Kaffeemacher GmbH, Einkauf Rohkaffee

Um was geht es in diesem Projekt?

Von Laura Meunier, Ensambles

zur Deutschen Version

Mexico is another coffee producing country, but not just. It boasts a real differentiator that the market often fails to acknowledge and value: it has preserved a lot of its biodiversity and a lot of its coffee is cultivated in forests, just like its original parent in Africa.

When most countries have taken the bet of monoculture, agro-chemicals, high yields and planet damage, many indigenous communities of Mexico have decided to keep producing coffee in native diversified polyculture systems, thus producing better but less food, in sustainable ecosystems.

However climate change is hitting the whole world and Mexican farmers are paying the price of it like any other farmer: rust and other pathogens are devastating, unusual extreme heat or rainfall create mudslides, fruit abortions, etc - making yields and quality more and more threatened every year.

Producers are quite resourceless in front of those new sudden challenges. The only current solutions are to overuse chemical fertilizers and pesticides and/or plant coffee higher in the mountains. None of those are sustainable in the long term, and coffee supply is severely threatened in the future.

We believe the solution is in creating more resilient ecosystems. However this is not an easy task. There are many stories about attempts of conventional farmers switching to organic and failing. That’s because organic should not mean low intervention and a bit of compost.

Nature has its rules and systems. We need to understand how nature works and create the harmony it needs to thrive.

The project is a collaboration between coffee growers of Zongolica of the Nahutl indigenous group in the state of Veracruz-Mexico, Ensambles de Cafes Mexicanos, a sourcing company focusing on environmental welfare, and Kaffeemacher, a roaster connected to the coffee consumers and dedicated to redefining quality in coffee.

It is a long-term project that consists in accompanying a group of small-scale growers to transition from low intervention agro-ecological farming with some use of pesticides towards regenerative agriculture.

The aim is that producers keep producing in agroforestry systems, and manage to fight external threats without the need to recur to synthetic inputs but rather through the resilience of the farm itself: by reinforcing the health of the soils, maintaining stable temperature in the farm, protecting the water, etc.

We will capitalize on the 12 year experience of Ensambles’ farm in Veracruz, El Equimite, which is Demeter certified and uses biodynamic philosophy and permaculture tools to produce crops in harmony with the native ecosystem of the region.

The ultimate goal if for the group of producers of Zongolica to be growing coffee and other crops using biodynamic agriculture within 4 years, and for coffee consumers in Europe to enjoy a healthy cup of coffee that would set the tone for a successful agriculture alternative.

"Toca". Der Kaffee aus dem Tlapajti-Projekt.

Der Tlapajti-Espresso ist schwer und sirupig. Wir finden Noten von dunkler Schokolade, braunem Zucker und einer leichten Fruchtnote. Der Espresso lässt sich unkompliziert einstellen und harmoniert vor allem auch mit Milch.
CH ShopDE/AUT Shop
Toca Kaffeemacher:innen Ensambles Mexiko
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